Bouw- en verbouwbesluit

De voorschriften gelden voor het hele land

Een goed begin is het halve werk. Daarom besteden wij veel aandacht aan een juiste maatvoering van uw trap. Deze is namelijk van groot belang om een goed beloopbare trap te krijgen die tevens voldoet aan de regels en eisen voor trappen in nieuwbouw woningen. Een trap moet voldoen aan het bouw- en verbouwbesluit.

Bouw- en verbouwbesluit

Hier moet een nieuwe trap aan voldoen:

Hoogte balustrade en verdiepingshekwerken

De bovenkant van de leuning ligt, gemeten boven de voorkant van een tredevlak van de trap, op een hoogte van tenminste 0,8 m en ten hoogste 1 m. minimale hoogte bovenkant verdiepingshekwerk 1000 mm.

Trapbreedte

Tussen de trapafscheidingen moet de trap een minimale breedte hebben van 800 mm; muurleuningen mogen daarbij buiten beschouwing worden gelaten.
Trapafscheidingen zijn; een aangrenzende wand en bij het ontbreken daarvan de hoofdspillen, de hulpspillen voor traphekken en buitenkant van de trapboom.

De belangrijkste relevante maten voor trappen uit het bouwbesluit 2013 zijn;

  • Vrije hoogte boven de trap > 2300 mm
  • Aantrede > 220 mm
  • Optrede < 188 mm
  • Breedte tussen de trapafscheidingen > 800 mm
  • Maximale hoogte van een trap zonder bordes < 4000 mm
  • Afscheiding
  • Vanaf een hoogte van 1000 mm is een afscheiding (balustrade) vereist.

Optrede en aantrede

Een nieuwe trap dient volgens het huidige bouwbesluit te voldoen aan een aantal belangrijke eisen. Een trap bestaat uit een optrede en een aantrede. De aantrede is de horizontale afstand tussen de voorkanten van twee opeenvolgende treden. De optrede is het hoogteverschil tussen twee opeenvolgende treden en het tredevlak is het horizontale bovenvlak van een trede.
De aantrede dient minimaal 220 mm te zijn en de optrede dient maximaal 188 mm hoog te zijn. deze maten bepalen de mate van ‘luiheid’ voor het belopen van de trap. Ook is het een eis dat er boven de meter een balustrade op de trap moet komen. De spijlen van de balustrade op de trap en verdiepingshekwerken mogen niet meer dan 100 mm van elkaar staan. De doorloophoogte van de trap moet minimaal 2300 mm zijn.